Da det har vært alt for varmt i sommer til å bedrive ekte brygging (33 grader i skyggen? C'mon!) har jeg valgt å eksperimentere med litt forskjellig juice og nektar istedet.
Etter å ha lest tråden på
homebrewtalk - Edwort's Apfelwein - har jeg "brygget" litt forskjellig, prøvd forskjellige typer juice og nektar, og tuklet med kunstig søtning. Jeg skriver "brygget" , fordi det ikke egentlig foregår noen brygging - det er bare juice og gjær pluss evt sukker hvis man ønsker høyere alkoholprosent.
Noen ting som bør nevnes:
-I tråden på homebrewtalk lages det apfelwein, eplevin. Dette er et tysk produkt, ofte ukarbonert med opp til 10% alkohol i. Jeg har valgt en litt annen metode.
-I tråden brukes det Vin-gjær (Montrachet) og langtidsgjæring på lavere temperatur, men noen rapporterer gode resultater med andre gjærtyper.
Litt om juicen:
I følge mange medlemmer på homebrewtalk er det ikke nødvendigvis den beste juicen som gir den beste cideren - gjær, gjæringstemperatur og evt andre ingredienser spiller mye større rolle.
Min personlige favoritt er First Price eplenektar, 2 liter koster ca 15 kroner og inneholder 11g sukker pr 100ml , dvs 110g/l som gir en SG på 1.040 med potensiell ABV på ca 5.5%. Dette er veldig bra valuta for pengene og den smaker også veldig godt etter gjæring selv om den er ganske kjip i utgangspunktet. Jeg burde legge til at potensiell = reell i dette tilfellet, da juicen består av utelukkende fruktsukker , som er 100% utgjærbart. Dette gir en veldig tørr og sur cider - nesten som champagne - så ettersøting med 1-2 Natreen pr halvliter kan være å foretrekke, litt avhengig av smak såklart (selv foretrekker jeg uten...).
First Price har jeg også gjort til ApfelWein , dvs 10% ukarbonert eplevin, bare ved å blande ca 400g sukker i juicen før gjæring. Den ble absolutt drikkbar , men er noe "stram" og smaker veldig vin'ete. Blir nok ikke laget flere ganger, selv om jeg kunne tenkt meg å prøve med en druiejuice av noe slag for å se om jeg kommer i nærheten av en rødvin.
Jeg har også forsøkt en Eple/Mango-nektar fra Meny, med 77g/l sukkerinnold (3.5% ABV), som ble veldig frisk og god, men litt i tynneste laget. Nydelig, forfriskende drikke , spesielt med en isbit eller to i glasset, som fint kan nytes på balkongen i sommersola uten å ta knekken på lever og hode dagen derpå. Mangler litt på smak og virker litt vassen. Mulig det kan forbedres med kunstig søtning.
Til sist Rema 1000 eplenektar, med 75g/l sukkerinnhold (3.4% ABV) som er hakket mer smaksrik en mango-cideren, men ellers lite spennende. Denne har jeg prøvd både med og uten søtning, og den er å foretrekke uten, men smakte slett ikke vondt med en Natreen pr halvliter. Merk at Rema også har en Eplejuice som har 10g/l sukkerinnhold, og i tillegg noen literspakker med 11g/l. Jeg har ikke prøvd noen av disse enda, men regner med de gjør jobben like greit som de andre.
I dag (03.Aug.2014) har jeg flasket en Eple/Ananas-cider på 4%, med 75% Rema 1000 eplenektar, og 25% Coop Ananasjuice. Denne har jeg ikke fått smakt på enda, men jeg tar den med likevel.
(Oppdatering: Ananas'en ble VELDIG sur, nesten i grenseland til udrikkelig. Det hjelper med en Natreen pr 0.33 men den er ikke veldig god.)
Det fine med slike cider-batcher er at man kan eksperimentere så mye man vil med hva slags juice man vil så lenge de ikke inneholder konserveringsmidler. Det er nesten bare fantasien som setter grenser. Det kan dog være en fordel å bruke små gjæringskar , mine er 5 liter, slik at man slipper å kaste bort så mye juice i tilfelle noe ikke smaker helt som man forventer.
Gjær:
På homebrewtalk brukes Montrachet fra Red Star, denne er ikke allment tilgjengelig i Norge såvidt jeg vet, men det skal ikke være nødvendig å bruke akkurat denne. Flere har brukt både Nottingham og Safale US-05 med hell. Selv har jeg brukt umerket gjær fra noen Brewmart ølsett fra Europris. Dette er mitt største ankepunkt i eksperimenteringa siden det innebærer en ukjent faktor, men smaksmessig har det hatt lite å si så langt. Utgjæringa skjer kjapt og effektivt i romtemperatur opp mot 25 grader og jeg har ikke klart å smake frem noen bismaker. Gjæra flokkulerer også ganske effektivt, så cideren blir nydelig gjennomsiktig og klar etter noen uker på flaske.
I fremtida blir det nok til at jeg prøver både US-05 og Nottingham, så får vi se hvor mye det har å si på sluttproduktet.
Om karbonering:
Siden de fleste juicene på markedet inneholder tilnærmet null proteiner vil man kunne karbonere ganske hardt uten å få problemer med at ting skummer over. Det lille hodet man får på cideren i glass forsvinner ganske fort men den "iboende" CO2'en er frisk og fin på tunga når man drikker den. Den originale tyske Apfelwein er ofte ukarbonert, og blir gjerne blandet 50/50 med 7Up, Sprite eller Farris for å få ned alkoholprosenten og for å få den leskende kullsyra. Jeg har prøvd dette, men sluttproduktet ble ikke like friskt som en 3.5% flaske-karbonert sak. Hva man velger er selvfølgelig opp til hver enkelt, begge deler går an.
Lagring:
Igjen - jeg henviser til den originale tråden på homebrewtalk: EdWort som har startet denne tråden anbefaler lagring/modning på ganske mange måneder for å runde av smaken. Dette er nok i hovedsak for de som lager 10% varianten, og bruker vingjær. Jeg har satt av noen flasker fra mine batcher for å se om de blir bedre eller verre med tiden... og det kan bare tiden vise.
Oppsummering:
Hjemmelaget cider er enkelt, billig og med de rette råvarene og litt tålmodighet kan man få nydelig drikke (eller en billig hangover) til sommervarmen. Ønsker man å øke alkoholprosenten er det bare å slenge på med sukker til man ikke tror gjæra tåler mer, ønsker man andre smaker kan man blande forskjellige juice-typer. Ingen mesking, ingen koking, ingen humle - bare juice og gjær og hva man enn ønsker for å tilsette smak. Perfekt hvis man ikke er veldig glad i øl, eller hvis man trenger litt variasjon og ikke liker sukkersuppa (Kopparbergs mm) de selger på butikkene.
Lykke til med cider-brygging!