søndag 25. mai 2014

#13 La Bonne Saison

Har lenge hatt lyst å prøve en Saison, men da jeg ikke har kontrollerte gjæringsforhold (les: temperatur) har jeg valgt å ikke gjøre dette før nå.

Sommeren traff østlandet med et brak fra 17. Mai og utover og på det meste har jeg hatt 28 grader på kjøkkenet mitt, noe som tilsvarer 30+ i gjæringsbøtta under primærgjæring. Dette er en av de fine karakteristikkene med Saison, de blir gjæret på ganske høy temperatur for å få frem flere av de fruktige ester'ene.

Oppskrifta ellers er veldig enkel, 90% pilsnermalt , 10% (mørk) hvete og en enkel humlesort.
Jeg har valgt å gjøre denne "indisk" , dvs jeg har økt IBU og kjørt ganske mye humle (Hersbrucker) på flameout som ble med i primærgjæringa for ekstra smak og aroma.

Jeg hadde ikke egnet Saison-gjær, men i følge diverse kilder skal dette egentlig ikke være nødvendig så lenge man har en gjær som lager fruktsmak - i mitt tilfelle T-58 som er veldig fruktig.

Så får vi se om den blir god da...

La Bonne Saison
20 liter

Malt
6kg Weyermann Pilsner Malt
500g Weyermann Mørk Hvete

Humle
60g Hersbrucker Hallertau 2.8% 60 min
40g Hersbrucker Hallertau 2.8% 20 min
40g Hersbrucker Hallertau 2.8% 00 min
1/4 ProtaFloc Klarningsmiddel 10 min

Gjær
11,5g Fermentis Safbrew T-58 tørrgjær rett i dunken

IBU 26
OG 1.060
FG  1.009
ABV 6.8%


Edit: Denne ble VELDIG god, selv bare etter 12 dager med karbonering. Fin balanse mellom humle, bitterhet, sødme og alkohol. Den er i overkant karbonert (6 g/l) , og den har en SVÆRT fruktig smak som kanskje kunne vært tonet ned litt men det er slett ikke vondt. Helt på høyde med kommersielle Saison's, dog litt mer smakfull og ikke så lys (mtp at jeg har brukt mørk hvete). Eneste plassen den faller litt sammen er at denne skulle være humlete og litt bitter, og jeg har ikke helt fått ønsket "imperial" følelse. Kanskje det ikke gjør noe, så frisk som den er?

Ingen kommentarer: