Etter å ha lest tråden på homebrewtalk - Edwort's Apfelwein - har jeg "brygget" litt forskjellig, prøvd forskjellige typer juice og nektar, og tuklet med kunstig søtning. Jeg skriver "brygget" , fordi det ikke egentlig foregår noen brygging - det er bare juice og gjær pluss evt sukker hvis man ønsker høyere alkoholprosent.
Noen ting som bør nevnes:
-I tråden på homebrewtalk lages det apfelwein, eplevin. Dette er et tysk produkt, ofte ukarbonert med opp til 10% alkohol i. Jeg har valgt en litt annen metode.
-I tråden brukes det Vin-gjær (Montrachet) og langtidsgjæring på lavere temperatur, men noen rapporterer gode resultater med andre gjærtyper.
Litt om juicen:
I følge mange medlemmer på homebrewtalk er det ikke nødvendigvis den beste juicen som gir den beste cideren - gjær, gjæringstemperatur og evt andre ingredienser spiller mye større rolle.

First Price har jeg også gjort til ApfelWein , dvs 10% ukarbonert eplevin, bare ved å blande ca 400g sukker i juicen før gjæring. Den ble absolutt drikkbar , men er noe "stram" og smaker veldig vin'ete. Blir nok ikke laget flere ganger, selv om jeg kunne tenkt meg å prøve med en druiejuice av noe slag for å se om jeg kommer i nærheten av en rødvin.
Jeg har også forsøkt en Eple/Mango-nektar fra Meny, med 77g/l sukkerinnold (3.5% ABV), som ble veldig frisk og god, men litt i tynneste laget. Nydelig, forfriskende drikke , spesielt med en isbit eller to i glasset, som fint kan nytes på balkongen i sommersola uten å ta knekken på lever og hode dagen derpå. Mangler litt på smak og virker litt vassen. Mulig det kan forbedres med kunstig søtning.
Til sist Rema 1000 eplenektar, med 75g/l sukkerinnhold (3.4% ABV) som er hakket mer smaksrik en mango-cideren, men ellers lite spennende. Denne har jeg prøvd både med og uten søtning, og den er å foretrekke uten, men smakte slett ikke vondt med en Natreen pr halvliter. Merk at Rema også har en Eplejuice som har 10g/l sukkerinnhold, og i tillegg noen literspakker med 11g/l. Jeg har ikke prøvd noen av disse enda, men regner med de gjør jobben like greit som de andre.
I dag (03.Aug.2014) har jeg flasket en Eple/Ananas-cider på 4%, med 75% Rema 1000 eplenektar, og 25% Coop Ananasjuice. Denne har jeg ikke fått smakt på enda, men jeg tar den med likevel.
(Oppdatering: Ananas'en ble VELDIG sur, nesten i grenseland til udrikkelig. Det hjelper med en Natreen pr 0.33 men den er ikke veldig god.)
Det fine med slike cider-batcher er at man kan eksperimentere så mye man vil med hva slags juice man vil så lenge de ikke inneholder konserveringsmidler. Det er nesten bare fantasien som setter grenser. Det kan dog være en fordel å bruke små gjæringskar , mine er 5 liter, slik at man slipper å kaste bort så mye juice i tilfelle noe ikke smaker helt som man forventer.
Gjær:

I fremtida blir det nok til at jeg prøver både US-05 og Nottingham, så får vi se hvor mye det har å si på sluttproduktet.
Om karbonering:

Lagring:
Igjen - jeg henviser til den originale tråden på homebrewtalk: EdWort som har startet denne tråden anbefaler lagring/modning på ganske mange måneder for å runde av smaken. Dette er nok i hovedsak for de som lager 10% varianten, og bruker vingjær. Jeg har satt av noen flasker fra mine batcher for å se om de blir bedre eller verre med tiden... og det kan bare tiden vise.
Oppsummering:

Lykke til med cider-brygging!
2 kommentarer:
Akkurat denne informasjonen jeg var på let etter.
Takk for denne utdypende guiden.
Hei. Kan man tilsette sukker direkte i juicen under gjæringen for å få høyere alkoholprosent?
Legg inn en kommentar